Yoga met KVLV.

2019 was nog maar net begonnen… 

Dit betekende goede voornemen maken, minder stress, meer ‘me time’. Dus een ideaal moment om te starten met yoga. Donderdagavond, einde van de werkweek in zicht en energiepeil laag, startte de les. In een aangename sfeer bracht Greet ons de beginselen van de yoga bij door afwisselende oefeningen rond ademhaling, lenigheid en evenwicht. De les werd steeds beëindigd met een relaxatiemoment bij aangepaste muziek. We eindigden steeds met een aangepast tasje thee. Dus vol energie en ontspannen steeds naar huis. Het was een aangename en zeer fijne ervaring.

Katia en Kathleen

Soep is hot.

Mosterdsoep met gerookte zalm en zeekraal 

2 eetlepels olijfolie, 1 ui, 300 g courgette, ½  prei, ½  wortel, 1 takje selder, 7,5 dl water, 2 visbouillonblokjes, 1 eetlepel graanmosterd, 1 dl culinaire room, ½  eetlepel kurkuma, peper, zout, 75 g gerookte zalm, 50 g zeekraal

Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken. Verwarm de olijfolie in de kookpot en laat er de ui in stoven, voeg de kurkuma toe en laat even mee roosteren. Voeg er de  groenten bij en laat ze glazig stoven. Overgiet met water en voeg er de visbouillonblokjes bij. Breng aan de kook en laat 30 minuten koken of tot de groenten gaar zijn. Mix de soep en roer er de mosterd onder. Breng op smaak. Verdeel over kleine soepkommetjes en werk elk kommetje af met zalmsnippers, zeekraal en roomvlokjes.

Etentje-uit Maginique.

Boven op de Heistse Berg midden in het Bergbos kwamen we met 35 KVLV-vrouwen samen voor een gezellig etentje-uit.

Chef Jelle en zijn team verwelkomden ons in de Bar Bistro Maginique en bedienden ons de hele avond op een aangename en vlotte manier.

De voorgerechtjes werden bekeken, gekeurd en geproefd. Tomaat-mozzarella en olijfjes met fetakaas hadden we ons anders voorgesteld, maar hebben toch gesmaakt!

Het hoofdgerecht viel bij iedereen in de smaak! Van Breydelhammetje (zeg maar ‘ham’) tot scampi’s Maginique of salade spekjes, appeltjes en geitenkaas,…. alles even smaakvol! Er werd door enkelen zelfs aan het milieu gedacht bij de keuze van hun hoofdschotel! De nodige wijn of een schuimend biertje vergezelden ons eten. 35 taterende vrouwen bij elkaar, gelukkig hadden wij de Maginique helemaal privé voor KVLV. Je zal daar maar als ‘koppeltje’ toevallig die avond je Valentijn komen vieren!!!

Sommigen kozen ook nog een dessert als afsluiter : een bootje chocomousse, een coupe panna cotta of rijstpap vulden de laatste gaatjes!

Nadat iedereen weer bijgebabbeld was en de lachspieren de nodige oefeningen hadden gedaan, vertrokken we te voet, met de fiets of met de auto door het donkere Bergbos weer huiswaarts.

Een gezellige, geslaagde avond… en dat op een maandagavond!

Leuke kapsels.

Enkele jong KVLV-leden zijn weer een talent rijker : hun dochters een pracht kapsel geven! Dankzij kapster Valerie kregen ze tips om mooie en gemakkelijke kapsels te maken. Verschillende dotten en vlechten, het lukt hen allemaal! En zelfs achter af werd er nog veel geoefend. 

Italiaanse favorieten.

PANNA COTTA 

1 vanillestokje, 5 dl slagroom, 50 g suiker, 3 blaadjes gelatine van 3 g

Week de gelatine 10 minuten in koud water. Snijd het vanillestokje overlangs middendoor en schraap er het merg uit. Breng de helft van de room met de suiker, het vanillestokje en vanillemerg tot net tegen het kookpunt en laat op een zacht vuurtje 15 minuten infuseren. Haal het vanillestokje eruit en roer er, van het vuur, de uitgeknepen gelatineblaadjes door. Laat tot kamertemperatuur afkoelen. Klop de rest van de room op en zet deze onder de afgekoelde room. Giet in glaasjes en laat afkoelen. Laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Versier met wat aardbeien, frambozen of bosbessen en coulis.

Panna cotta betekent letterlijk gekookte room. Het is een populair dessert en komt oorspronkelijk uit Piemonte in Noord-Italië.

Lentefeest.

Op woensdag 27 maart ging ons jaarlijkse lentefeest door in zaal Withof met 142 deelnemers.  Bij het binnenkomen voelden we ons dadelijk in feeststemming want de zaal was weer prachtig versierd.  En een glaasje bubbels maakte dat gevoel compleet.  Nadat iedereen zijn plaatsje had ingenomen, werd het eten opgediend : vogelnestjes met een lekker sausje en brood.  Maar het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld het optreden van drie Heistse mannen : Leo Lintermans, Guido Verhaert en Wim Ceulemans. Zij brachten een spetterende show waarbij ze alle vrouwen in beweging kregen.  Op de wenken van het drietal  werd er  meegezongen, meebewogen, …. niemand miste ook maar 1 seconde van hun optreden. Héél amusant!

Na de rode vruchtentaart die door iedereen werd gesmaakt, werden er lotjes voor de tombola verkocht en bracht de voorzitster de toekomende activiteiten ter sprake. Iedereen ging tevreden huiswaarts met een bloempje of toch iets dat met de lente te maken heeft.

Bedankt aan alle helpers die er voor gezorgd hebben dat het weeral voor iedereen een aangename avond werd.  DANK JE WEL!

Workshop Powertex : schaapjes en pinguïns.

Donderdagavond, na een mooie lentedag tijd voor  … knutselen (eigenlijk boetseren). Goed voorzien van kartonnen doos en haardroger hoop ik dat er nog dames zijn die aan dit soort knutselwerk als debutant beginnen.

Een grote tafel met allerlei prachtig uitgestalde figuren die je alsnog zou kunnen maken (in de verre toekomst als het experiment van deze avond zou lukken).

Twee tafels met allerhande potten, glazen, plakband, verfborstels … tja, knutselgerei, hé!

Eén tafel gaat voor de schapen. Eén dame neemt het ‘platte schaap’, vier anderen gaan voor de schapen ‘met de dikke kontjes’. De andere tafel (de meerderheid) gaat voor de pinguïns. Ieder heeft een plankje met 2 of 3 van die beestjes.

De basis (het frame) is reeds klaar, gelukkig maar want anders was het NOG later geworden.

We starten met plakband en aluminiumfolie, want de zwarte verf heeft een binding nodig, daarna de verf drogen (vandaar dat de haardroger een must was). En dan komt de klei (of Powertex), kneden maar (alsof je een brood gaat bakken). We werken met strakke plastic handschoenen, tip van de lesgever want zo vermijd je dat de smurrie aan je handen kleeft en in dat geval moeilijker te bewerken is, namelijk regelmatig handen bevochtigen, goed drogen en weer voortdoen … een hele bedoening dus; vandaar de handschoen.

Dan komt het boetseren, de vormen maken naar het gekozen model… was behoorlijk intensief. Tot slot komt dan het likje verf.

De andere tafel begon met een isomobol, grote schroefnagels (de poten) en haken (de kop).

Twee dappere cursisten gingen zelfs de uitdaging van drie schapen aan (is nog gelukt ook).

Na de nodige plakband begon de kleuring met zwarte verf, en het drogen. En dan maar kneden, kneden en boetseren. De poten en kop kregen een zwart laagje en dan kwamen de witte wolkjes (tijdrovende arbeid). Tot slot dan de staart (nog nooit stilgestaan hoe een staart van een schaap eruit ziet!).

Het Withofke ligt onder de Zonderschotse klokkentoren zodat we er telkens aan herinnerd werden dat er weer een uurtje voorbij was; echt een race tegen de tijd dus.

Maar uiteindelijk kon iedereen tevreden terugblikken op een geslaagd kunstwerkje.

Tussen al die bedrijvigheid in konden we, in gespreide slagorde, genieten van een drankje met super lekkere fruittaart (kwestie van gezond te snoepen)), gemaakt door Mariette, die trakteert omdat ze onlangs fiere oma is geworden van een tweeling. Proficiat, Mariette, en bedankt voor deze lekkernij.

Er werd gelachen, gegniffeld, soms gevloekt en gepanikeerd, maar het eindresultaat mocht er best zijn.

We waren tevreden met ons knutsel- (enfin boetseer-) werk van eigen maak.
Bedankt, dames, het was leuk!

PS. Ik denk dat ik een schaap in de wei eens aandachtiger ga bekijken … vooral de staart!

Liliane Cannaerts- Lambrechts

Kookworkshop: Veggie.

Veggie: gezond en lekker. Met deze leuze gingen we op 3 april van start met enkele KVLV jongeren en niet-KVLV jongeren. We hebben heerlijke gerechten gemaakt. Simpel, snel klaar, vol van smaak, superlekker!! Chili sin Care, chocolademousse met banaan, risotto… Op het einde van de workshop konden we proeven van al deze gerechten. Er was voldoende om onze buik ‘rond’ te eten. Ook de fles wijn moest eraan geloven 😊. 

En het was niet alleen een succesvolle dag qua gerechten. We hebben ook twee nieuwe leden mogen verwelkomen! De avond was geslaagd!