Kookles: Feest

GEGRATINEERDE SINT-JACOBSVRUCHTEN

12 Sint-Jakobsvruchten, 150 g krabvlees,  250 g mascarpone, 2 eetlepels culinaire room

150 g gemalen emmentaler, 2 tomaten, 1 sjalot, 1 blikje tomatenpuree (70 g), 2 eetlepels cognac,

2 eetlepels olijfolie, 8 takjes verse basilicum, 1 koffielepel paprikapoeder, 1 mespuntje cayennepeper, 1 koffielepel gedroogde tijm, 1 koffielepel gedroogde oregano, zout

 Pel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes.  Laat de krab uitlekken en trek het krabvlees in stukjes.  Houd 4 takjes basilicum opzij en snipper de andere fijn.  Pel de sjalot en snipper fijn. Verhit de olijfolie en bak de sjalot al roerend. Kruid de Sint-Jakobsvruchten met peper en zout. Voeg de Sint-Jakobsvruchten toe aan de sjalotsnippers en bak 1 min.
Haal de Sint-Jakobsvruchten uit de pan en voeg de tomatenpuree, cognac, tijm en oregano toe. Roer om en laat zachtjes pruttelen. Laat het vocht voor ½ inkoken.
Schep de mascarpone en room onder het ingekookte vocht. Kruid met paprikapoeder, cayennepeper en voeg de fijngesnipperde basilicum. Verdeel de tomatenblokjes en krab op de bodem van de ovenschoteltjes. Schik er 3 Sint-Jakobsvruchten op. Overgiet met een laagje mascarponesaus. Bedek met de kaas. Zet de ovenschaaltjes in de voorverwarmde oven en bak 15 min. Verwarm de oven voor op 180°C. Werk af met een takje verse basilicum toe.

Kerstfeest 2018

Op 9 december 2018 was het weer zover, een gezellige namiddag in de parochiezaal van Heist-Statie. We arriveerden in de zaal waar we werden getrakteerd op een aperitiefje of een fruitsapje. Terwijl we onze glaasjes aannamen, kregen we al een zicht op de zaal met feestelijk gedekte tafels. Iedereen kreeg een zelfgemaakt kaartje en een leuk opgeplooid servetje. Na een ontvangstwoordje kregen we een optreden van het “Zonnekoor”. Tijdens de pauze van dit optreden werden we verwend met een tas koffie of thee met een praline.

Het tweede deel mochten we allen meezingen met de kerstliedjes. 

Vervolgens  kregen we, na de mededelingen, het traditionele menu voorgeschoteld “kalkoen met vers fruit.”

Er werd heel veel gebabbeld, lekker gegeten en tot slot mochten we onze tombolaprijzen gaan halen.

Binnen in de zaal werd van de ‘natte’ namiddag niets gemerkt.

Hopelijk zien we jullie volgend jaar met het kerstfeest weer  om samen van de gezelligheid te genieten.

Zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!

Kookworkshop: Party uit ons Kookboek

Tijdens de kookworkshop hebben we heel wat ideeën opgedaan! Zo  wisten  we  wat we tijdens de feestdagen konden klaarmaken. Onze lesgeefster Dina had heel wat receptjes uitgezocht die we allemaal vooraf konden klaarmaken zodat we tijdens de festiviteiten niet veel werk zouden hebben. Een greep uit het aanbod! Garnaalpralines, crostini met brie en veenbessen, pittige huisbereide kruidenboter en zalmrolletjes met avocado. En als dessert Oreo-mousse, cheesecake in een glaasje en bananenloempia. Na de kookworkshop gingen we weer meer dan voldaan naar huis met een hoop nieuwe recepten om in onze keuken uit te testen ☺. 

Opname Blokken.

Het productiehuis Videohouse stuurde aan KVLV een uitnodiging om eens een opname van Blokken bij te wonen. Omdat we wel eens wilden zien hoe zo’n tv-uitzending gemaakt wordt, spoorden we met 19 vrouwen op een donderdagmorgen naar Vilvoorde. Na een korte wandeling werden we welkom geheten met een tas koffie. Daarna mochten we plaatsnemen op de tribune van de opnamestudio en begon de publieksopwarmer met zijn optreden. Hij toonde met gebarentaal welke reactie we moesten hebben: applaus, verwondering, spanning, ontgoocheling, enz.  De kandidaten, een jonge meisje en een heel knappe jongeman, zaten al te oefenen met de toetsen om de blokjes juist te leggen.  Net voor de eigenlijke opname begon, kwam Ben Crabbé de studio binnen en na een vriendelijk woordje van hem kon men er aan beginnen.  Het was een spannende strijd waar we erg mee meeleefden en wie won uiteindelijk? Daarvoor moeten jullie naar de uitzending kijken op donderdag 27 december. Tijdens de korte pauze kregen we nog een gratis drankje en daarna volgde de tweede aflevering, die je kan zien op vrijdag 28 december. Ondertussen was het al een stuk na de middag geworden en gingen we naar de cafetaria waar we voor een democratische prijs een driegangenmenu voorgeschoteld kregen. Daarna korte wandeling naar het station van Vilvoorde waar de NMBS zich weer van haar slechte kant liet zien,  want onze trein had veel vertraging. Gelukkig was het erg mooi weer en konden we in het zonnetje wachten.

Aangekomen in Heist waren de meningen unaniem positief: het was een mooie dag met lekker eten en we zullen in de toekomst allemaal met andere ogen naar Blokken kijken.

Hartjeskussens maken.

In Vrouwen met Vaart van juni stond er een artikel over hartjeskussens maken voor de stichting van Borstkanker Vlaanderen. Na overleg tussen enkele bestuursleden besloten we om hieraan mee te werken. Stofjes werden geronseld, patroon afgeprint en in de naailes van september werd er van start gegaan. Een echt groepswerk: een paar personen knipten de hartjes uit, een deel anderen stikten ze aan elkaar er goed op lettend dat het labeltje van KVLV niet ondersteboven er tussen zat. Voor het opvullen en dichtnaaien zorgde dan weer iemand anders. Er werd thuis nog lustig verder gestikt aan de kussentjes. Uiteindelijk zijn er 85 kussentjes bij KVLV-Wijgmaal bezorgd. Dit verdient een welgemeende dank u aan alle enthousiastelingen die door hun inzet en samenwerking voor deze hoeveelheid hartjes gezorgd hebben. 

Oma’s aan de top : pompoentjes knutselen.

Het was op een dinsdagnamiddag in de herfstvakantie dat we pompoenen gingen maken in Powertex. Ingrid, de lesgeefster, vertelde eerst wat dat nu eigenlijk is Powertex, het is een soort verf die steenhard wordt. Dan was het aan ons om te beginnen. We kregen allemaal een bol en daar moesten we een hoedje op maken, eerst een propje papier, daarop zilverpapier en zo konden we de hoed vorm geven. We moesten alles intapen want die verf bleef niet op zilverpapier kleven. Dan mochten we alles verven en met een haardroger drogen. Toen was het pauze en kregen we frisdrank en een koekje, dat hadden we wel verdiend! Na de pauze moesten we met klei een neusje -mond en oogjes maken, dat was megaleuk! Nog een glitterlaagje op de hoed, een mooi kaarsje op het plankje plakken en onze pompoen was af, en het eindresultaat mocht gezien worden, supermooi! We mochten nog op de foto met ons ventje en toen was het tijd om op te ruimen. Het was een megaleuke namiddag dus als je interesse hebt om een volgende keer mee te doen, stop dan maar met twijfelen en doe mee!

Misschien tot dan!? Elien – Rit – Fien

liefste lezers.

Het was superleuk dat knutselen met de oma’s

Het werd ook goed uitgelegd en hoe je het moest doen.

Sommige dingen mocht je zelf kiezen en dat is wel tof.

Want zo is ieder kunstwerk uniek!!!

Groetjes Lena Roothooft .

Kookles 16 en 17 oktober 2018

Linzensalade met spinazie: 

Ingrediënten: 200 g linzen, 300 g spinazie, 300 g wortel, 50 g zonnebloempitten, 2 sjalotjes, 2 el fijngehakte verse tuinkruiden (bieslook, peterselie, selderij)

Voor de vinaigrette: 2 el appelazijn of citroensap, 4 el sinaasappelsap, 2 el mosterd, 1 knoflookteentje, snuifje zout, peper, 3 el olie

Kook de linzen 20-30 minuten gaar in 2 l licht gezouten water. Laat goed uitlekken en afkoelen. Verwijder de harde steeltjes van de spinazie en snijd fijn. Schil en rasp de wortel. Rooster de zonnebloempitten in een droge pan. Snipper de sjalot fijn. Pers voor de vinaigrette de look. Meng de appelazijn (of citroensap), sinaasappelsap, mosterd, de geperste look, zout, peper en olie. Schep de vinaigrette samen met de sjalot door de afgekoelde linzen en laat 1 uur op smaak komen in de koelkast. Meng de spinazie en wortel met de tuinkruiden onder de linzen en werk af met de geroosterde zonnebloempitten. Smakelijk!

Bloemschikken 

Altijd al wilde ik een cursus bloemschikken doen, maar het kwam er nooit van tot Anita Poortmans vroeg of ik eens wou meedoen. 

‘Natuurlijk wil ik graag meedoen’. Samen met nog een vriendin, Annick Heylen, zijn we gezellig als nieuwkomers gaan bloemschikken. We zijn warm ontvangen en hebben met iedereen kennisgemaakt. 

De les werd gegeven door Els. Er was keuze uit 2 bloemstukjes: een vierkant met witte bloemen of een rond met roze bloemen, een bloemengateau. Wij kozen voor de bloemengateau. De bloemen en materialen werden verdeeld en we konden er meteen invliegen. Na wat tips van onze lesgeefster konden we aan onze bloemstukjes beginnen. Els begon met de uitleg over hoe je de vilt rond het piepschuim moest ‘vlechten’. Daarna vertelde ze hoe je het best de bloemen afsnijdt en hoe je deze in de oasis steekt. 

Aan het einde van de avond wat het een prachtig gezicht wat iedereen ervan gemaakt had. 

Met een mopje hier en een grapje daar, een koffie en een koekje, hebben we een mooi bloemstuk gemaakt. Het was een leuke avond met een fijne groep. 

Groetjes Annick en Kristel 

Kookworkshop jongeren: Lekker snel!

 

Iedere kookworkshop maken we superlekkere dingen klaar. Hier een tipje van de sluier. 

# Om zelf eens te proberen!

Tartelettes met exotisch fruit

Ingrediënten; 4 kant-en-klare tartelettes of 1 pakjes brickdeeg en 40 g boter, 250 g exotisch fruit (diepvries), 1 eidooier, 1 zakjes vanillesuiker, 2 eetlepels bloemsuiker, 100 ricotta, 50 g Griekse yoghurt, 2 druppels amandelessence , enkele verse muntblaadjes

Ontdooi het diepgevroren fruit kort in de microgolfoven en laat uitlekken. Smelt de boter en vet 4 individuele taartvormpjes in. Snijd 12 vierkantjes uit de brickvellen die ongeveer 2 cm groter zijn dan de taartvormpjes. Beboter de vellen aan elke zijde en plaats 3 laagjes brickdeeg per vormpje. Bedek de bodem met een bakpapier en giet daarin enkele bakparels of -bonen. Bak 15 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Ontvorm en laat afkoelen op een taartrooster. Klop de eidooier op met de bloemsuiker en vanillesuiker tot een witschuimig mengsel. Klop er de ricotta, yoghurt en amandelessence onder. Verdeel over de tartelettes en vul aan met het fruit. Werk af met een paar blaadjes verse munt. 

SMAKELIJK!!!

Herfstfeest

Op woensdag 26 september ging ons herfstfeest door in een mooi versierde zaal.  Bij het binnenkomen kregen de deelnemers een lekkere mojito, die ze mee naar hun plaats konden nemen.  Daar stond al een bord met 2 serieuse broodjes gezond, eentje met kip en eentje met kaas, te wachten om gegeten te worden. Een brooddoos om de overschot mee naar huis te nemen kwam goed van pas…….Na het  eten mochten we genieten van een optreden van ‘Dance People’.  Het was een mooi, ontspannend, gezellig optreden van overwegend dames.  Tijdens de pauze werden er lotjes verkocht voor de groentetombola.  Deze was verpakt in kiwizakken waar ook de leden hadden voor helpen sparen.  Na het optreden was er nog een coupe feestelijke rijstpap met fruit en slagroom. We vierden immers nog ons feestjaar 90 jaar KVLV Heist-Centrum! Om 22 u. sloot de voorzitster de avond af en kon iedereen tevreden huiswaarts keren.

Avondfietstocht naar de Wimpe op 28 augustus.

Als alternatief voor de jaarlijkse avondwandeling, ter afsluiting van de zomer, werd er een fietstocht georganiseerd richting Herenthout voor een totale afstand van ongeveer 20 km.

Ongeveer een 20-tal geïnteresseerden vertrokken aan de Leopoldlei, begeleid door een stralende najaarszon.

Als tussenstop was het gezellige staminee De Wimpe voorzien.

Voor vele onder ons nog onbekend terrein maar na afloop was iedereen vol bewondering voor het moois dat hier te ontdekken was.

Vroeger was hier het nationaal houtambachtenmuseum dat werd omgetoverd tot een gezellig museumcafé – het Staminee. Te midden van levensgrote gebeeldhouwde figuren die het vroegere labeur van onze voorouders-houtbewerkers uitbeelden (schrijnwerker, klompenmaker, wagenmaker, kuiper), kan je nu onder meer genieten van een heerlijk drankje of een verse gerecht uit eigen keuken. 

Het mooi aangelegd terras nodigt uit om bij mooi weer buiten te genieten van de natuur.

Bij slecht weer of koude is het genieten als de vlammenzee van de houtkachels en het kaarslicht de gebeeldhouwde figuren tot leven brengen.

Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat deze plek zal bezocht worden door de deelnemers aan deze geslaagde avond.

Met dank aan de initiatiefnemers. SVDB

3-daagse zomerreis naar Leiden

Vrijdag 17 augustus: Mooie zonnige vrijdagochtend, niet te warm, ideaal voor een weekendtrip met 32 leergierige KVLV-vrouwen. Vertrek aan de schaatsbaan om 7 uur richting Leiden.  Volgens het programma, onze aangename gids Wim, was er een plas- en drankstop voorzien ergens over de grens.  De koffiebar was spijtig genoeg gesloten maar gelukkig konden wij wel gebruik maken van de toiletten. Niet getreurd, Lut had versgebakken wafels en Wim de aangename gids zorgde op de bus voor een lekker tasje koffie.

 Mijn ‘roommate’ was wel voorbarig geweest en had lekkere boterhammen met ‘tikken eike’ bij die ze zusterlijk met mij wou delen. Aankomst in Leiden rond 10 u., bagage gedropt in het hotel “Golden Tulip” in de stationsbuurt en dan op stadsbezoek. Leiden is een oude universiteitsstad, dat hebben wij gemerkt aan het aantal studenten die vertoefden op de vele terrasjes het was nl. een infodag.  Leiden is tevens de geboortestad van Rembrandt van Rijn, één van zijn beroemde schilderijen “De nachtwacht”. Onze aangename gids Wim vertelde onderweg over de geschiedenis van de stad en friste alzo weer wat opgeslagen info op i.v.m. de Spanjaarden en de Franse Revolutie. ‘s Middags op eigen houtje lekker geluncht en daarna verzamelen om deel twee van de stadswandeling verder te doen.  Wij bezochten o.a. de Young Rembrandtstudio, een 3 D-animatiefilm over de Leidse schilder, tevens een bezoek aan de Pieterskerk, beklimming van de motte waar zich de restanten van een burcht bevonden en waarop wij een mooi uitzicht op de stad hadden. Als afsluiter nog een terrasje om dan naar het hotel te gaan waar wij incheckten en onze voetjes onder tafel konden steken voor een lekker driegangendiner. Het weer was zacht en met een aantal geïnteresseerden hebben wij nog een avondwandeling gemaakt terwijl de anderen zich vermaakten met een spelletje kaarten of een babbel …

 De volgende dag een rijkelijk ontbijt waarna de bus ons naar Den Haag voerde dat slechts op een twintigtal kilometer van Leiden is. Wim nam ons mee op een mooie koninklijke wandeling in Den Haag, de eerste halte was het Vredespaleis waar het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties is, het bijhorend museum geeft een duidelijk beeld van het paleis. Wij wandelden verder langs parken, monumenten en verblijfplaatsen van de koninklijke familie Van Nassau en bezochten het Binnenhof, het politieke hartje van Nederland.  ‘s Middags vrije tijd voor lunch waar ik en nog enkele vrouwen zich te goed deden aan een bakje kibbeling aan een typisch Hollands kraampje.  Wij moesten wel oppassen voor de meeuwen want ook zij lusten de lekker gebakken vis. In de namiddag bezoek aan het Mauritsmuseum, Wim probeerde de hoofdpunten van het museum toe te lichten waarin hij bijzonder goed slaagde want het museum hing vol met kunst van o.a. de Vlaamse primitieven.  Wij konden ook een restauratrice aan het werk zien die het schilderij de ‘Bewening van Christus’ van Rogier van der Weyden minutieus aan het restaureren was, indrukwekkend. Het mooie schilderij ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer, de Nederlandse Mona Lisa bevindt zich ook in het museum, vervolgens nog een blitzbezoek aan de galerij van Willem V.  Daarna terug naar Leiden waar wij naar de markt konden of een terrasje doen. ‘s Avonds om 20 u. werden wij verwacht voor het diner, waarna het snel weer bedtijd was.

Zondag 19 augustus: Lekker ontbijt, bagage stockeren en te voet naar de ‘Hortus Botanicus’ De oudste plantentuin van Europa. Hier werden de eerste Hollandse tulpen gekweekt.  Wij konden vrij ronddolen in de serres en in de mooie plantentuin.  Bijhorend stond er een bezoek aan de sterrenwacht op het programma.  ‘s Middags lekkere lunch in een pannenkoekenhuisje en vervolgens een rondvaart in Leiden.  Het zonnetje was tevens van de partij, wat de boottocht zeer aangenaam maakte. Wij wandelden terug naar het hotel om onze laatste uitstap met de bus te maken naar Scheveningen om lekker te gaan uitwaaien, Scheveningen is een drukbezochte badplaats met op de pier veel strandvertier.  Wij bezochten met een beperkt groepje het Kurhaus en hadden daarna nog tijd voor een laatste terrasje met zicht op zee. Om 19 uur verzamelen aan de bus om richting Heist-op-den-Berg te rijden waar wij rond 21 u. veilig toekwamen met dank aan onze chauffeur Jef.

Het was voor mij een leuke, culturele reis in aangenaam gezelschap. 

Bedankt KVLV en alle medereizigers dat ik dit mocht meemaken.

Marleen 

Zomerfeest 

Op een zonnige woensdag in juni hadden we een extra ledenfeest n.a.v. het 90-jarig bestaan van KVLV-Heist-Centrum.  Met 136 leden mochten we genieten van een zeer mooi versierde zaal die werd opgevrolijkt met –  voor elke deelnemer een kleine witte begonia gehuld in fris groen papier.  Na het aperitief mocht iedereen aanschuiven aan een uitgebreid, lekker buffet, voorzien van allerlei groenten, pasta, koude patatjes en verschillende sauzen,… en nadien aan de barbecue.  Er was een keuze van vlees tussen een gemarineerde kipfilet of een barbecueworst, allemaal heel lekker. Als dessert was er potje bosbessenmousse. Tijdens de avond konden de aanwezigen de kunstwerkjes van de KVLV-naaisters en deelnemers aan de crea-bijeenkomsten bekijken. Stuk voor stuk allemaal leuke werkjes; van paaskippen in Powertex tot juweeltjes gemaakt met fietsbanden. De naaiwerkjes gingen van handpoppen tot kinderkleedjes, van dikke winterjassen tot leuke bloesjes,…..  Er was voldoende tijd, niets moest overhaast want we hadden voor deze avond dit als ontspanning voorzien.  Met vrouwen onder elkaar was deze avond een groot succes.

Kookworkshop voor jongeren: ‘Streetfood’

 

De snelle hap van de foodtruck kunnen wij nu zelf maken! 

Met 11 waren we om aan de slag te gaan. Dina, de lesgeefster, had uiteenlopende recepten uitgezocht. Deze had ze gebundeld in een mooi boekje. Met behulp van het bundeltje en de goede tips en uitleg van Dina konden we van start gaan. We werden per twee of per drie verdeeld, ieder had zijn recept om te volgen. Heerlijke gerechten hebben we gemaakt: De Krokkok, Pizza On Wheels, Lookbrood, De Burgerboer, Zoet Toet Toet, De Koffiecaravan en huisgemaakte Limonade. Leuke namen voor gerechtjes die even lekker zijn als ze klinken ☺. 

Instituut Tropische Geneeskunde

Op 31 mei stapten 33 vrouwen met vaart in Heist-op-den-Berg op de trein naar Antwerpen om daar een bezoek te brengen aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde, in de volksmond beter gekend als het Tropisch Instituut. Daar aangekomen werden we opgewacht door twee ervaren en gedreven gidsen.

pastedGraphic.png

We leerden dat het instituut werd opgericht in 1906 door koning Leopold II onder de naam:  “de School voor Tropenziekten”. Hij huisvest ze in een Brusselse villa. Daar wil hij artsen en verpleegkundigen opleiden om in de Vrijstaat Congo te gaan werken.

In 1933 smelt de school samen met de Kliniek Leopold II voor Tropenziekten en verhuist ze, onder impuls van de toekomstige Leopold III, naar het karakteristieke art-decogebouw in Antwerpen, op een steenworp van de Congo-dokken. Het Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, of kortweg Instituut voor Tropische Geneeskunde, is geboren.

Het ITG blijft lange tijd vooral een opleidingsinstituut voor mensen die naar de tropen gaan, en een ziekenhuis voor mensen die eruit terugkeren. De meeste professoren zijn gepensioneerde kolonialen. Sinds de onafhankelijkheid van Congo leidt het instituut geen kolonialen meer op maar hulpverleners. Congo is ook uitgebreid tot alle werelddelen.

Ondertussen is het ITG wereldvermaard om zijn onderzoek naar HIV, malaria, tuberculose en ‘verwaarloosde tropische ziekten’. Men kan er ook terecht voor reisadvies en vaccinaties voor reizigers. Eén van de grote namen die we moeten onthouden is Dr. Peter Piot, zeer belangrijk in de behandeling van aids en HIV.

Naast deze wetenswaardigheden over het instituut wisten onze gidsen nog veel meer over de gebouwen te vertellen: nl. twee beschermde monumenten.

Enerzijds het hoofdgebouw : een art-decoparel uit 1933 van de architecten Marcel Spittael en Paul Le Bon.  Hier vindt u de onderzoeksafdeling, het ziekenhuis en de algemene diensten. Al in de hal snuift u de typische art-decostijl op: het hoge plafond, de brede trappen in zwart en grijs marmer en de sober versierde wit-koperen trapleuningen. Dit alles in een goed bewaarde en in een authentieke staat.

Anderzijds: verderop in de straat, een imposant zeventiende-eeuws klooster in expressieve barokstijl en traditionele kalkzandsteenstijl. Dat is Campus Rochus, de thuishaven van honderden internationale studenten. Na grondige renovatie vormden we de serene kloosterzalen, gangen en cellen om tot bruisende klaslokalen, bureaus en vergaderzalen. Onze gidsen waren boeiende vertellers en hadden zeker de aandacht van de groep. Voor diegenen die nog meer info willen verwijs ik naar https://vimeo.com/57436816 en http://www.itg.be/n/gebouwen-en-rondleidingen

Na het bezoek was er nog even tijd voor een bezoekje aan de Kathedraal, of een terrasje. Sommigen kozen voor beiden.

Als afsluiter werden we in restaurant de 7 Schaken verwacht voor een echte Vlaamse maaltijd.  Gandaham, tomatensoep met balletjes, pensen, stoofvlees, vol-au-vent en stoemp. Het werd allemaal in grote potten op tafel gezet, vergezeld van frieten en mayonaise. Kan het nog Vlaamser? En toen werd het stilletjes.

Smikkeltocht 2018

Met een aantal vrienden afgesproken aan het Hof van Riemen. Wij rijden samen de smikkeltocht en vertrekken in het Withofke met de aperitief. Daarna richting Booischot voor de soep, in samenwerking met “Levensloop”, een wandeling langs de wenszakjes waar we een van onze dierbare vrienden konden groeten. Samen verder naar het tussengerecht “Bekaf” Aarschot, vervolg van de menu in Ramsel voor het hoofdgerecht, waar onze ‘vlomaker’ voor lekkere frietjes zorgde en de rest werd door het vrouwelijk bestuur bediend. De mannen mochten de toog doen. Daarna richting Houtvenne voor een dessert, nl. lekker fijn ijs. Onze laatste halte was terug in het Withofke voor koffie en taart.

Bedankt voor de mooie fietstocht langs landelijke wegen.

Marleen 

Levensloop 26 en 27 mei

Het weekend van 26 en 27 mei 2018 was de actie Levensloop van de Stichting tegen Kanker te gast in Heist-op-den-Berg, meer bepaald op de sportterreinen te Booischot. De bedoeling van dit sponsorevenement was om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en ondersteuning van de kankerpatiënten. KVLV en LG deden als 1 team aan deze wandeltocht mee met 124 KVLV- en LG- stappers en -lopers die gedurende 24 uur elkaar aflosten in het stappen of lopen. Dikke proficiat aan alle deelnemers!

8 Vechters telde het team van KVLV en LG. Zij werden dat weekend als VIP’s behandeld. ’s Morgens werden zij ontvangen op een heerlijk ontbijt en daarna konden ze genieten van een hand- of voetmassage of een rugmassage. Anderen kozen voor een zangstonde of genoten van de wandelaars. Ondertussen waren er een 20-tal helpers actief in onze tent om iedereen te voorzien van drank of een stukje taart. Op zondag kwam de Smikkeltocht langs Levensloop en konden alle deelnemers genieten van een heerlijk kommetje soep! Hete soep of een snikhete zondag! Het smaakte toch! Dank aan alle helpers en sympathisanten.

Het slotmoment was heel indrukwekkend! Een lange stoet van deelnemers stapte in stilte, in gedachten bij hen die een speciaal plekje in hun hart hebben gekregen, het hele parcours rond tussen de 2000 wenszakjes met kaarsen die langs de piste stonden opgesteld. Arm in arm of stilzwijgend naast elkaar! Gemoedelijk! Pakkend! Aangrijpend! Troostend! Steunend! Hartverwarmend! Deugddoend! Dankjewel dat je erbij was!

 Voor ons KVLV-LG-team was die een zeer geslaagde activiteit. We verzamelden € 6 549,09 in via allerlei activiteiten: bloemverkoop LG, tombola KVLV, verkoop van Levensloopkaarsjes, wenszakken en sleutelhangers, sponsortocht Levensloop en sponsoring van sympathiserende bedrijven. Totale teller van Levensloop steeg uit boven de € 45 000. Bedankt aan allen die op een of andere manier hiertoe hebben bijgedragen!

“De zoete zonde”

Het was een stralende lentedag, onze eerste gedachte was eigenlijk: zonde dat we ons ingeschreven hebben om een namiddagje passief te zitten “luisteren”.  Maar we moeten eerlijk zijn: het was echt de moeite waard! 

Zoals gewoonlijk werden we verwelkomd door mooi gedekte tafels, deze keer opgefleurd met een tuiltje rozen. Daarna kregen we een zeer aanschouwelijke, humoristische uitleg over “suikers”.

Oorspronkelijk was suiker een geneesmiddel dat te koop was in apotheken.  Momenteel wordt het beschouwd als de drug van de 21e eeuw.

Alle uitleg, met cijfermateriaal, hier samenvatten is onbegonnen werk.  Maar wat we zeker allemaal onthouden hebben: suikers zijn de energiebron voor gans ons lichaam en zijn voor iedereen levensnoodzakelijk. Maar teveel is teveel!  Er zouden heel veel mensen zijn die diabeet zijn maar het zelf niet beseffen. Je suikerspiegel nuchter, zou moeten liggen tussen de 85 en 110. Het allerbelangrijkste om dit te verwezenlijken is: een evenwichtige voeding. Het aantal calorieën dat je inneemt is zeer belangrijk. De industrie heeft ervoor gezorgd dat in alles dat we kopen zeer veel toegevoegde suikers zitten, omdat dat een smaak is die iedereen wel lust en die eigenlijk goedkoop is. Wat dan met lightproducten? Zij zijn enkel in het leven geroepen uit winstbejag, ze bevatten misschien wel minder suikers, maar zijn dikwijls nog grotere boosdoeners, door het hoge percentage vetten dat ze bevatten. 

En wat met Stevia en andere suikervervangers? Deze producten worden ook aangemaakt in laboratoria en zijn dus ook niet “natuurlijk”, zij bevatten ook nog andere producten (sorry, maar die namen ken ik allemaal niet meer) waarvan je heel winderig kan worden. De spreekster wist dit alles met allerlei anekdotes duidelijk te maken.  Na haar uiteenzetting konden nog vragen gesteld worden. Bv. Hoe komt het dat je zonder diabeet te zijn, toch een appelflauwte kan krijgen? Dat zou te wijten zijn aan je “energie” die opgebruikt is, wat voor iedere persoon afhangt van zijn eigen geaardheid. De ene persoon verbrandt zijn koolhydraten vlugger dan de andere.

Na de uiteenzetting werden we verwend met koffie met “paaseitjes”!!!  Wim Ceulemans bracht ons mooie eigen geschreven Nederlandstalige liedjes en daarna volgde nog een uitgebreide smakelijke koffietafel (met o.a. een koffiekoek =500 cal).  Degenen die daar waren met de fiets, konden die extra calorieën direct eraf rijden.

Arlette

Naailessen voorjaar 2018

De vakantie is in zicht, zo nemen we ook rust voor de naailessen. 5 avonden zijn we samen gekomen voor patronen maken, knippen, aanpassen en technieken aanleren. Onderling uitlenen van een leuk model en patronen. Er werd kinderkleding, sweaters voor klein en groot gemaakt, vele jurken  zijn er gemaakt, blouses, rokjes,  er zijn dames die zelfs een jas en of een vest gemaakt hebben. Al wat je voor baby’s en kleuters nodig hebt en je kunt het maken, dan proberen we het.  Het resultaat mag gezien worden. We hebben zeer ijverige naaisters en ze zullen geen les overslaan, want als ze niet voort kunnen moeten ze een maand wachten of de hulplijn inschakelen.

Kookles: Asperges

Veel volk op de laatste kooklessen. Het ging dan ook over het klaarmaken van asperges, een groente uit onze streek.

 Probeer maar eens dit lekkere voorgerecht: Asperges met gerookte forel.

Nodig: 6 groene asperges, 500 g witte asperges, 200 g gerookte forel, 3 hardgekookte eieren, 0,5 dl room, 4 sneetjes wit brood zonder korst, olijfolie, peper, zout, 2 eetlepels fijngesneden bieslook, 1 bosje waterkers.

Voor de vinaigrette: 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels witte balsamicoazijn, 1 theelepel hazelnootolie, peper, zout.

 Roer de ingrediënten voor de vinaigrette onder elkaar.  Breng op smaak met peper en zout.  Snijd de groene asperges met dunschiller in linten en marineer gedurende 10 minuten in de vinaigrette.  Schil de witte asperges en kook ze in licht gezouten water beetgaar in 5 tot 10 minuten. Haal ze uit het water en bewaar een weinig kookvocht.  Koel 4 witte asperges af in ijswater, dep droog en snijd in fijne brunoise.  Houd de kopjes apart en meng de brunoise met de bieslook.  Kruid met peper en zout.  Snijd de rest van de warme asperges in stukjes en mix met de room en eventueel een scheutje kookvocht tot een crème.  Breng op smaak met peper en zout.  Pel de eieren, hak ze grof en breng op smaak met olijfolie, peper en zout.

Snijd het brood in kleine blokjes en bak ze goudbruin in olijfolie.  Snijd de gerookte forel in kleine reepjes.  Verdeel de aspergecrème, de brunoise met kopjes en linten over de borden.  Werk af met broodcroutons, gerookte forel, ei en waterkers. Smakelijk!

Workshop: Powertex paaskippen.

 Er zijn kippen en er zijn ‘kippen’! 

Er zijn paaskippen en er zijn ‘paaskippen’!

Er zijn er ‘echte’ en er zijn er ‘kunstige’! 

Met 20 enthousiaste creatievelingen, verdeeld over 2 werkeilandjes, startten we vol goede moed aan het creëren van onze ‘paaskip’. 

Eén groep werkte met tekstpapier of muziekpapier om de lichaampjes van de kippen te bekleden en vervolgens te bewerken met Powertex. Om het droogproces te bevorderen werden de meegebrachte haardrogers aangesproken.  Enkele kneedoefeningen laten, hadden onze kippetjes ook een mooie kam en lelletjes waardoor het geheel een glimlach toverde op het gelaat van de deelnemers. Nog 2 zwarte pareloogjes en onze kippetjes waren paasklaar! Er werd vergeleken, gekeurd en goedgekeurd. 

De tweede groep ging aan de slag met textiel en Powertex. Gewapend met handschoenen, dompelden we ‘puur katoen’ in een wit powertexpapje en bekleedden met de losse hand de basis voor onze kip. Moerbeivezel moest het geheel een ruwere structuur geven en dat vergde toch wel wat getrek en geboetseer om alles in goede banen te leiden. De kippen werden samen in een geïmproviseerde ‘droogkast’ gestopt om sneller te drogen zodat we konden verder werken aan onze paaskippen. De roomwitte kippen werden bespoten met bruine of grijze blister en nadien nog bijgewerkt met witte vernis. Ook wij boetseerden met rode, zwarte of witte klei om de kam en de lellen van de kippen vorm te geven. Een amusante bezigheid! Nog 2 gitzwarte oogjes en daar stonden ze te pronken …… onze ‘kunstige’ paaskippen!  De tijd vloog voorbij! De resultaten waren prachtig!

Onze lesgeefster, Ingrid, had een hele tentoonstelling meegebracht om ons een idee te geven welke mogelijkheden er allemaal zijn met Powertex! Volgend jaar kan jij er ook bij zijn!

Yoga – Zen

“Yoga beoefenen”, een reeds jaren bestaande wens voor mij is nu werkelijkheid geworden. Elke donderdag 20 u.: kaarsjes aan, zachte muziek op de achtergrond, lichten uit, de charismatische stem van Greet leidt ons tot de complete relaxatie. Door onze energie volledig op onze ademhaling te focussen, komt ons lichaam tot maximale ontspanning. Daardoor zijn we in staat oefeningen uit te voeren die we, toch zeker ik, normaal niet zouden kunnen volbrengen. Niets moet, alles mag volgens persoonlijke mogelijkheden en lichamelijke beperkingen. Als alle lichaamsdelen aan bod zijn gekomen, is het uurtje les voorbijgevlogen. Dan is het “tea-time” met een gezellige babbel met alle deelnemers.

Ik zie er elke week naar uit, een vaste wekelijkse activiteit. Lief ,1ste jaars.

Lentefeest 90 jaar KVLV

 Naar jaarlijkse gewoonte ging ook dit jaar ‘ons lentefeest’ door. Maar omdat KVLV  90 jaar bestaat, werd dit een feestelijke versie.

We werden echt in de watten gelegd.  Na een aperitiefdrankje kregen we een smakelijk voorgerechtje.  Voor de uitzondering werd dit niet door de bestuursleden en vrijwilligers op tafel gezet, maar door het personeel van de traiteur. 

Vervolgens was er een warm buffet waar we ons weer konden laten bedienen. Men had de keuze uit vispannetje of varkenshaasje, wokgroentjes, boontjes met spek,  lekkere saus en gratinaardappelen. 

Het optreden van ‘de Maskes‘  met hun zelfgemaakte teksten is zeker voor herhaling vatbaar. We konden als vrouwen veel waarheid in hun toch wel ludieke teksten vinden.

Een lekker nagerechtje en een supertombola (waarvan de totale opbrengst naar Levensloop Neteland 2018 gaat) maakten deze avond compleet.

Valentijnetentje-uit in The Looks te Lier

Terwijl de vroege vogels rustig genoten van een aperitiefje in de zetels, klommen we één voor één tot op de hoogste verdieping naar zaal Clémentine van het restaurant The Looks. Een lekker Mocktail Purple S of een Pretty Looks of een glaasje wijn of …. bracht iedereen onmiddellijk in de  juiste stemming. Op het menu stond een seizoensgebonden buffet! 24 deelnemers deden hun smaakpapillen te goed aan zeer lekkere gerechten! Als voorgerecht kregen we knolseldersoep met een garnituur van zwarte gebakken pens! Dit deed velen raar opkijken, maar de durvers keurden alles goed! Daarna schoven we aan voor een zeebaars en/of een stukje kalfsvlees met superlekkere groentjes: savooikool met beukenzwammetjes, gele en rode winterpeen met spruitjes en in de schil geroosterde aardappeltjes of puree.  De borden werden door velen voor de tweede maal gevuld, niet van honger maar wel ‘om nog eens te proeven’! Als dessert aten we ijskreem met chocoladesaus gemaakt met oud bruin bier Vanderghinste. Lekker! Voor, tijdens en na het eten werd er kennisgemaakt met de nieuwelingen of bijgebabbeld over allerlei! Een kopje koffie of een tas thee met een koekje sloten de avond af! Wandelend naar de parking werd dit etentje-uit weer als een nieuwe ontdekking bestempeld!