Kerstfeest zondag 10 december 2017

We werden weer zeer hartelijk ontvangen met een glaasje bubbels of fruitsap. Iedereen kreeg een plaatsje toegewezen in de zaal. Daarna werden we door de voorzitter van de activiteiten op de hoogte gebracht. En dan was er tijd voor ontspanning. We werden geamuseerd door het theater Toeval met als voorstelling ‘Kerstmis vier je niet alleen’.  Na de lekkere kalkoen met fruit aten we nog een heerlijk nagerecht en dan keken we uit naar de mooie tombola. Het was weer een gezellig en aangenaam samenzijn die namiddag en ik zou graag van de mogelijkheid gebruik maken om alle vrijwilligers te bedanken om dit allemaal telkens mogelijk te maken.

 

Speculaas bakken vrijdag 24 november 2017

De ingrediënten stonden al klaar op de tafel: boter, bruine suiker, eieren, bloem en kaneel. Als de titel het niet al zou verraden hebben, kon je nu wel al raden wat er deze avond op het programma stond: speculaas bakken!
Na een korte demonstratie, konden we meteen aan de slag. En eens het deeg klaar was, begon het leukste werk. We hadden gezien hoe we op verschillende manier onze koekjes konden vormen. Voor de beginners waren er de uitsteekvormpjes. Wie voor een uitdaging ging, kon proberen een speculaas in één stuk uit een houten vorm te toveren. De échte kunstenaars gingen aan het boetseren met speculaasdeeg en maakten prachtige kunstwerkjes.
Op het einde van de avond verdeelden we de koekjes eerlijk onder elkaar. Iedereen nam ook een receptje mee naar huis om zeker nog eens te proberen!

 

Kookles op 21 en 22 november 2017

Voor deze kookles was er weer veel interesse.
Christel gaf een presentatie over “Streetfood”.
We kregen vijf hapjes voorgeschoteld, gaande van wrap, hamburger en pastaschotel tot een Thais gerechtje.  En om af te sluiten nog een naar een hoger niveau getilde donut.
De commentaren waren lovend: “dat ga ik ook eens klaarmaken”.

En dat laatste kan iedereen eens proberen met volgend recept.

PENNE MET RUCOLA, TOMATEN EN CHAMPIGNONS.
Nodig: 250 gram penne, 1 potje pesto (100 gram), 100 gram zongedroogde tomaten, 50 gram rucola, 1 sjalotje, 1 knoflookteentje, 250 gram champignons, 2 eetlepels witte balsamicoazijn ofwel appelazijn, 3 eetlepels olijfolie, zout, peper, 2 eetlepels pijnboompitten, Parmezaanse kaas.

Doen: Kook de penne gaar zoals aangegeven op de verpakking en meng de pesto eronder.  Verdeel de zongedroogde tomaten en rucola in stukjes.  Snipper de sjalot en het knoflookteentje, verdeel de champignons in vieren.  Stoof de sjalot, knoflook en champignons in olijfolie.  Voeg de balsamicoazijn toe, laat inkoken en doe bij de penne.  Voeg ook de zongedroogde tomaten en rucola toe en laat alles lichtjes opwarmen.  Kruid met peper en een weinig zout.  Rooster de pijnboompitten en strooi over de pasta.  Rasp er nog wat Parmezaanse kaas over.

Smakelijk!!!

 

Gezinswandeling met brunch

Gewapend met de nodige regenkledij reden we met de auto richting Pijpelheide voor de gezinswandeling en brunch van KVLV Heist.
Met onze paraplu bij de hand maakten we jullie mooi uitgestippelde wandeling. Die paraplu hebben we gelukkig niet nodig gehad.
Als KVLV-fietser die heel veel kleine weggetjes weet liggen  in de omgeving zijn jullie er nog in geslaagd om ons langs enkele paadjes te sturen die mij onbekend waren.
Na een uurtje waren we terug aan de zaal die intussen stilaan volliep. Een rijkelijk gevuld buffet stond voor ons klaar.
Het was weer moeilijk kiezen tussen alle lekkernijen die jullie hadden klaargemaakt.
En of het gesmaakt heeft! Na een tweetal uurtjes tafelen, reden we voldaan naar huis.
Proficiat met jullie organisatie en tot volgende keer!
Hilda, Ann en Marijke van KVLV Berlaar

 

Herfstfeest

Woensdag 26 september. Wat een drukte al aan zaal Withof en het is nog maar 13 u.! KVLV bestuursleden komen toe met auto’s vol geladen met materiaal voor de keuken, met groenten en allerlei tombolaprijzen, met versiering, …
Er moet gewerkt worden want om 19 u. moet alles klaar zijn om de leden te ontvangen.
Stoelen en tafels worden ‘aangereden en afgeladen’ (met hulp van enkele bereidwillige echtgenoten), in de zaal geschikt en feestelijk aangekleed … de tombolaprijzen worden genummerd, zoveel mogelijk op het podium netjes uitgestald, rekeninghoudend met de plaats voor ontspanning, versiering wordt aangebracht … in de keuken worden allerhande voorbereidingen getroffen voor het aperitief, schotels klaargemaakt … druk, druk, druk! Tussendoor efkens pauzeren voor een tasje koffie en het verloop van de avond nog even checken.
Rond de klok van 17 u. wordt de zaal heel even afgesloten om de bestuursleden de kans te geven te zorgen dat de huisgenoten ’s avonds ook eten hebben, gauw een doucheke nemen, omkleden en terug naar de zaal want daar moet het aperitief nog afgewerkt worden, koffie gezet worden, brood op de tafels gelegd… . Om 18.30 u. arriveren de eerste leden al (dan hebben ze nog een parkeerplaats kortbij, zeggen ze). Het alcoholvrij aperitief bij de verwelkoming valt best in de smaak, de plaatsen worden aangewezen en om 19 u. kan de voorzitster de 149 aanwezige leden welkom heten.
De avond verloopt zoals gepland: met de hulp van bereidwillige jongere leden wordt een lekker vispannetje met brood geserveerd, de komische monoloog ‘Tussen de soep en de patatten’ door Nele De Graeve zorgt voor de lachspieren, een ‘grote’ lekkere frisco als dessert (leuk om zien al die dames met een frisco), tot slot nog de kleurrijke tombola met voor iedereen een (of meerdere) prijs.
Met een ‘wel thuis’ door de voorzitster wordt het herfstfeest afgesloten. Nog even een drukte aan de vestiaire en dan wordt het stil in de zaal … dat wil ook zeggen dat het opruimen kan beginnen. Enkele bereidwillige leden (en mannen) steken een handje toe om af te ruimen, de tafels en stoelen terug op te bergen, versiering en materiaal terug in te pakken en de zaal nog even uit te vegen.
In de keuken nemen 2 bestuursleden van LG de afwas voor hun rekening, al het gebruikte materiaal wordt terug op de juiste plaats gezet, overschotjes worden verdeeld, iemand neemt de ‘was’ mee en de keuken wordt netjes opgeruimd.
Rond 23 u. worden de lichten gedoofd en de zaal afgesloten.
De bestuursleden keren ook huiswaarts, een beetje moe maar met de voldoening dat alles goed is verlopen, de leden vonden het lekker en gezellig, kortom, iedereen content.
Wij, bestuursleden, hebben weer ons beste beentje voorgezet om de leden een aangename avond te bezorgen.
Dank aan iedereen die op de een of andere manier heeft bijgedragen aan dit geslaagde herfstfeest!!

Voor de liefhebbers van onze alcoholvrije aperitief ‘Virgin Shirley Temple’: meng 300 ml passievruchtensap en 300 ml ananassap met 400 ml bitter lemon en ijsblokjes.
Versier eventueel met een fruitsaté. Gezondheid!

 

Bloemschikken

Na vele jaren niet meer gebloemschikt te hebben, heb ik me dit jaar ook ingeschreven voor de les bloemschikken. Vorig jaar heb ik de decoratieve krans gemaakt, die nog altijd ligt te pronken op mijn kast. Op donderdag 12 oktober was het weer zover, dit keer een bloemstuk met amaryllissen.
We moesten zelf voor niet veel zorgen (wat voor mij een pluspunt is) enkel een mesje, tafelbeschermer, een glazen schaal en een doos om ons bloemstuk mee naar huis te nemen.
Als iedereen op zijn plaats zat, kreeg iedereen van Els, de lesgeefster, 2 grote amaryllissen in knop, een prikker en oasis plakband.
Daarna heeft zij het bloemstuk voorgedaan en konden wij aan de slag.
Het was niet zo een moeilijk bloemstuk. Door de stengels in slierten te snijden en in cirkels te leggen, kregen we een mooi resultaat.
Voor de afwerking konden we kiezen uit spelden met een parel op, parels of precies dikke ijzerdraad.
Doordat iedereen een andere glazen schaal bijhad en de materialen op haar manier gebruikte, kregen we verschillende mooie bloemstukken.
Op korte tijd hadden we iets moois gemaakt. Twee jaar op rij ga ik tevreden met mijn werkstuk naar huis.  Maar ook thuis heb ik nog kunnen genieten hoe mijn bloemstuk elke dag veranderde, elke dag stonden de bloemen iets verder open en na een aantal dagen was mijn schaal volledig gevuld met mooie witte bloemen.
Misschien heb ik zo weer terug de smaak te pakken om te bloemschikken.
Ik kijk al uit naar de volgende keer.

 

Meerdaagse reis naar Schotland

Wist je dat het de 40ste meerdaagse was?
Wist je dat we dit jaar een vijfdaagse reis hadden?
Wist je dat we aanvankelijk veel meer kandidaten hadden dan er plaatsen waren?
Wist je dat we uiteindelijk met 44 waren?
Wist je dat we eerst met de bus en dan per boot gingen?
Wist je dat het een mini-cruise leek? Wist je dat bij vertrek de zee zeer woelig was en sommigen er een beetje last van hadden?
… ondanks dat, het eten op de ferry zeer lekker was?
… ondanks de minder goede voorspellingen toch mooi weer hadden?
… we in de grensstreek genaamd “the borders” verbleven?
… de natuur daar zeer mooi was?
… de reis in het teken van Walter Scott stond?
… hij een zeer belangrijke figuur was voor Schotland?
… hij naast schrijver ook advocaat, sheriff en nadien ook rechter was?
… we hem kennen van de Waverley-romans waarvan Rob Roy en Ivanhoe de meest gekende zijn?
Wist je dat we zijn huis “Abbotsford” met prachtige tuin bezochten?
Wist je dat er een rivier kronkelde die de Tweed heette?
Wist je dat we nog prachtige kloosterruïnes gezien hebben?
… er daar drie bergen waren die in de Romeinse Tijd Trimontium heetten?
… we in Melrose verbleven?
… in Melrose-Abbey het hart van Robert The Bruce begraven is?
… we in een groot hotel sliepen dat voor de oorlog een kuuroord en tijdens de oorlog een ziekenhuis was?
Wist je dat er een gezellige bar was waar er gekaart werd, gedronken en veel plezier gemaakt?
Wist je dat er ook live muziek was en er kon gedanst worden?
… er sommigen de eerste dag verloren liepen in de gangen?
… er ‘s morgen een echt Engels ontbijt met worst en bonen in tomatensaus was?
… er op de bus veel, heel veel snoep uitgedeeld werd?
… we de bekende Rosslyn chapel bezochten en de gids er veel van wist te vertellen?
… we er geen foto’s mochten nemen?
… het interieur prachtig was?
… ze als decor diende voor de film “De Da Vinci Code” ? Wist je dat we een wandeling naar een mooie waterval gemaakt hebben?
Wist je dat die waterval ook geschilderd werd door William Turner?
Wist je dat we er ook veel schapen gezien hadden?
… die een zwarte kop en zwarte poten hadden?
… ze zomaar de straat overstaken?
Wist je dat er ook geshopt werd om niet met lege handen thuis te komen?
Wist je dat de zee een spiegel was om naar huis te komen?
… het eten toen veel meer smaakte?
… er in de bar van de boot een goeie Ierse zanger was?
En wist je tenslotte dat we gans de reis veel gelachen, zelfs ook gezongen hebben en dat het een mooie reis was?

 

Kookles: Brood met tomaat en mozzarella.

1 Turks brood of Marokkaans brood, 200 g pesto, 3 tomaten, 250 g mozzarella, een handvol basilicumblaadjes, peper en zout.
Snijd het brood horizontaal in de helft. Besmeer beide helften rijkelijk met pesto. Snijd de tomaten en mozzarella in plakjes. Verdeel de tomatenschijfjes over de onderste helft van het brood, kruid met peper en zout. Leg er de mozzarella op en kruid eveneens met peper en zout. Verdeel er de blaadjes basilicum over en leg er de bovenste helft van het brood op. Snijd in kwarten, wikkel in plasticfolie en bewaar in de koelkast. Snijd voor het opdienen elk kwart in 4 met een elektrisch mes.

Gin-tasting.

Ondanks de alcoholvrije maand februari, herinner je tournee minérale, hadden we een Gin-proeverij gepland. Er waren wat Gin-liefhebbers, maar ook Gin-leken. Een verrassing was het in elk geval voor de meesten.
We konden 5 verschillende Gins proeven en ook 5 verschillende, vaak erbij passende tonics.
En we kregen er natuurlijk ook een interessante uitleg bij.
Gin lijkt op jenever, maar om de naam “Gin” te mogen gebruiken moet het hoofdingrediënt, de jeneverbes, minstens 51 % bedragen, en minstens 37,5° alcohol bevatten. In de VS (daar moet het altijd meer en “bigger” zijn), zelfs 40°.
De vijf belangrijkste smaakmakers in Gin zijn : jeneverbes, citrus, zoethout, engelwortel en koriander. Maar uiteraard worden er nog vele andere aroma’s en kruiden aan gin toegevoegd. Sommige Gins duiden aan in hun naam hoeveel ingrediënten er gebruikt worden. De Monkeys 47 verwijst naar de 47 verschillende ingrediënten. Over de tonics leerden we dat ze kinine bevatten, wat aanvankelijk een geneesmiddel was tegen malaria. Er is een verschil tussen tonic met synthetische kinine en natuurlijke kinine, wat zich vertaalt in de prijs.
We leerden dat een goede verhouding Gin &Tonic, een verhouding is van 2 maten tonic en 1 maat Gin of 3 op 1, en dat er geen rietje in thuis hoort.
Na het proeven mochten we een Gin en een tonic kiezen die ons het meest beviel en die werd dan volgens de regels van de kunst geserveerd. Er werd nog wat passend garnituur aan toegevoegd en dan was het genieten. Het mooie Gin-glas kregen we mee naar huis en er werden onder de aanwezigen nog enkele mooie prijzen verloot.
Het was een aangename en fijne avond.

Etentje-uit Iverans te Beerzel

Op woensdag 8 februari werden de 45 ingeschreven leden verwacht in Brasserie Iverans te Beerzel. Na even wachten op leden die dit etentje blijkbaar vergeten waren of op een verkeerde datum in hun agenda geschreven hadden, werden de voorgerechtjes geserveerd. Iedereen keek links of rechts om te zien wat ‘buurvrouw’ had besteld. Het zag er allemaal even lekker en verzorgd uit! De smakelijke hoofdgerechten vulden de buikjes, maar toch had iedereen nog een plekje vrij voor het meest gekozen dessert ‘trio van de chef!’ Na een afsluitend kopje koffie of tas thee werd er nog gezellig nagebabbeld. Een gepaste ontspanning in het midden van de week!

Etentje ‘Het BeSte Hof’.

Een lange tafel stond voor ons gedekt in de school en iedereen schoof aan met grote honger. Vriendelijk personeel serveerde een frisse cava als aperitief.  Het aperitiefhapje waren ze vergeten te maken en dat werd vervangen door een koffie achteraf.
Maar dat was niet erg want de bloemkoolsoep met lekker vers, nog warm, brood werd snel opgediend.
Daarna volgde konijn met abrikozen en een biersausje, samen met witloofpuree.
Het dessert bestond uit een kaasbordje met geitenkaas en een blauwe schimmelkaas.
Afsluiten deden we met een lekkere tas koffie of thee.
Na ruim twee uur tafelen en gezellig bijbabbelen verlieten we de school na deze geslaagde activiteit die we misschien nog eens kunnen herhalen.

Filmavond Jongeren.

We waren met niet veel, maar dat wil niet zeggen dat het minder leuk was. Samen reden we naar de cinema in Mechelen. ’t Was al heel gezellig in de auto… Blij dat we er allemaal eens even tussenuit waren! Wat stond er op ons programma? ‘Allemaal familie’, een film over heel herkenbare zaken. Ouders die uit elkaar gaan, een broer die zijn job verliest, een koppel dat onvruchtbaar is. Zoals je hoort, niet alles loopt goed. Toch was het een romantische komedie. En gelachen hebben we. Na de film had Nele voor ons in de bar een plekje gereserveerd voor een drankje en een borrelhapje. Dit hadden ze bij Utopolis volledig verkeerd begrepen… We kregen een mooi gedekte tafel toegewezen en de keuken was speciaal voor ons langer opengebleven… ☺!!! Na een ontspannende avond heeft onze chauffeur ons veilig en wel terug thuis gebracht.

Merci Edith.

Over kaarsjes, stormwind en een tasje thee…

Lichten uit, kaarsjes aan…  Als iedereen geïnstalleerd was op het matje kon de yogales starten. ‘Vakantie voor onze geest’, dat klonk goed! Begeleidster Greet leidde ons bekwaam door alle oefeningen: inademen en uitblazen, rekken en strekken, honden en katten en cobra’s. We voelden de werking van de houdingen en oefeningen door heel ons lichaam. Zelfs met de loeiende stormwind buiten bracht Greet haar stem ons tot rust tijdens de ontspanningsoefeningen. Om de overgang naar de dagelijkse realiteit niet te bruusk te laten verlopen, kletsten we nog wat na bij een tasje thee.
Dames, volgend jaar opnieuw?

Lentefeest.

Vrienden al te gaar maak u klaar
de langverwachte lente is daar…

De Lente maakt ons blij… inderdaad, en die blijheid was al te voelen bij het binnenkomen in de zaal, want die straalde de lente uit in de kleurenpracht op de versierde tafels en ook de pronkende prijzen voor de tombola waren een streling voor het oog.
Na de verwelkoming door Anne bracht Lutgard een bezinning over de lente; het goede gevoel dat we daarbij hebben alsof we samen met de natuur herboren worden, we kunnen weer genieten van de zon, de bloesems en de jonge plantjes en dat maakt ons vrolijk en weer jong van hart.
Daarna genoten we van een heerlijke (grote) lenteschotel. Dan was het de beurt aan de zangers en muzikanten van de groep “BRIEZZ”. 5 jongeren met een beperking brachten met hun begeleider leuke deuntjes, en dat bracht direct ambiance in de zaal . De tekst was niet altijd even verstaanbaar maar wij en zeker de muzikanten (harmonicaspeler, zanger, fluitspeler, drummer en percussie) genoten er duidelijk van. De mannen hadden er echt zin in. Het was zelfs zo dat er één spontaan een dansje begon. (Als dat geen lente-geluk is!)

Ik geef ook een dikke pluim aan de begeleider, knap werk hoor hoe jullie met veel geduld deze jongeren bijstaan.

Anne bedankte de leden van het groepje en overliep de komende activiteiten die je steeds nog kan nalezen in het Gildeleven en op de website.
We hadden nog een dessertje te goed, en wat voor één, een “tarte maison”. Ondertussen gingen enkele bestuursleden met de lotjes “portemonneekes” rond.
Na nog wat tijd om bij te praten en het uitdelen van de tombolaprijzen wenste Anne iedereen wel thuis en tot op één van de volgende activiteiten.